Pentru a putea detine intre patru si 20 de porci, crescatorii individuali vor trebui sa obtina aprobare de la vecini pentru a desfasura aceasta activitate. Masura face parte dintr-un proiect de norma elaborat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit unui reprezentant al Autoritatii, citat de Mediafax, activitatea de crestere a unui numar mare de porci are implicatii asupra confortului vecinilor, asa ca acestia trebuie instiintati si este necesar acordul lor.
Proiectul de norma elaborat de ANSVSA presupune ca gospodariile unde sunt crescuti intre unu si trei porci sa fie numite gospodarii de subzistenta, iar carnea sa fie destinata numai consumului propriu. Crescatorii care detin intre patru si 20 de porci vor purta denumirea de gospodarii cu interes local si vor avea nevoie de avizul primariei si al ve-cinilor si vor putea vinde carnea doar in interiorul comunei. Crescatoriile cu 21 pana la 100 de porcine vor purta numele de microferme si vor putea sa-si comercializeze pro-dusele doar in interiorul judetului. De asemenea, crescatorii individuali de porcine ar putea fi obligati de la 1 octombrie sa vaccineze cu virus activ porcinele din gospodarie impotriva pestei, daca Guvernul va aproba proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de ANSVSA. (S.N.)